K-ruokakauppiaiden valmentaminen

Ruokakeskon Kauppiasvalmennuksen tavoitteena on antaa valmiudet kauppiaana toimimiseen kriittisten osaamisten osalta. Kauppiaan toimenkuva edellyttää laajojen kokonaisuuksien hallinnan lisäksi myös yksityiskohtaista osaamista. Meidän tehtävämme on varmistaa, että tämä osaaminen syntyy valmennuksen aikana. Kuinka tämä sitten käytännössä tapahtuu?

Valmennus kokonaisuudessaan perustuu kasvattajakauppiuuteen – kokenut K-ruokakauppias valmentaa kauppiasharjoittelijaa käytännön kauppiaan työhön koko valmennusjakson ajan. Kauppiaalla on paras näkemys ja kokemus kaupan arjesta, ja siksi valmennus tapahtuu pääosin kaupassa. Kaupassa tapahtuvan työskentelyn tueksi kauppiasharjoittelija syventyy opiskeluaineistoihin ja tekee harjoitustehtäviä kaupassa, yleisimmin kyseisen kaupan toiminnan kehittämiseen liittyen. Näistä harjoitustehtävistä kukin kauppiasharjoittelija saa aina henkilökohtaisen palautteen Ruokakeskon asiantuntijoilta. Palautteen avulla pyrimme ohjaamaan mahdollisimman laajaan kauppiaalliseen ajatteluun. Palautteen tarkoitus ei siis ole pelkästään asiasisällön tarkastaminen, vaan myös ajatusten ohjaaminen sellaiseen arvomaailmaan, jota K-ruokakauppiaalta edellytetään. Kriittisimpien osaamisten osalta kauppiasharjoittelija myös osoittaa osaamistaan näyttökokein, jolloin voimme varmistua siitä, että asiat on ymmärretty riittävän syvällisesti ja oikein – eikä vain teoriassa.

Lähijaksoilla kauppiasharjoittelija verkostoituu muiden harjoittelijoiden kanssa. Kasvattajakauppiaan lisäksi koko valmennusajan kauppiasharjoittelijan tukena on myös alueellinen rekrytointipäällikkö, jonka kanssa suunnitellaan valmennuskokonaisuus sekä käydään säännöllisiä valmennuspalavereita.

Valmennuksen aikana kauppiasharjoittelijalla itsellään on aktiivinen rooli oman valmennusohjelmansa etenemisen ja itsensä kehittämisen suhteen. On oltava aktiivinen, kyseltävä rohkeasti, kyseenalaistettava asioita samalla, kun miettii, miten asiat haluaa kauppiaana toteuttaa. Jokaisen kauppiasharjoittelijan omalla vastuulla on valmennuksessa eteneminen suunnitelman mukaan. Helppoa se ei varmasti aina ole, mutta valmennus toimii samalla hyvänä mittarina itsekurille ja kovan työnteon sietämiselle. Jos valmennusta ei pysty läpäisemään, ei todennäköisesti menesty myöskään kauppiaana, itsenäisenä yrittäjänä.

Painopisteenä koko valmennuksessa on kauppiaan lisäarvo. Jokaisella kauppiaalla on oma roolinsa paikallisena toimijana ja oman alueensa asiakkaiden palvelijana. Toisaalta on aina muistettava, että kaupan pitää olla asiakkaiden – ei vain kauppiaan – näköinen. Tarvitaan siis myös asiakaslähtöistä ajattelutapaa ja osaamista, jotta kauppias voi palvella ko. toimintaympäristönsä asiakkaita mahdollisimman hyvin.

Valmennusohjelmamme aikana varmistamme riittävän osaamisen ja ennen kaikkea sen asenteen, jolla menestystä voi saavuttaa. Kun riittävät valmiudet on mielestämme saavutettu ja valmennusohjelma suoritettu, siirtyy kauppiasvalmennettava reserviin. Tämä tarkoittaa sitä, että hänet voidaan asettaa ehdolle sellaisiin avautuviin kauppapaikkoihin, jotka vastaavat hänen omia toiveitaan ja toisaalta, joissa me Ruokakeskolla näemme hänellä olevan parhaat toimintaedellytykset.

Valmennusohjelmaan valitaan vain sellaisia henkilöitä, joissa uskomme olevan potentiaalia kauppiaaksi. Kokeilijoita emme valmenna, emmekä myöskään rekrytoi ohjelmaan sellaisia henkilöitä, joiden kyvykkyydestä tai asenteesta olemme epävarmoja. Valmennus veloitetaan vasta siinä vaiheessa, kun kauppiasura alkaa, ja tällöinkin jaksotettuna kolmelle vuodelle. Jokainen ohjelmaan valittu kauppiasharjoittelija on meille siis investointi, joten halu onnistumiseen on sekä Ruokakeskolle että tulevalle kauppiaalle yhteinen.

 

Yksi vastaus artikkeliin “K-ruokakauppiaiden valmentaminen”

 1. Otto Kärkkäinen sanoo:

  Työnantaja : Kesko
  asema : k-kauppias harjoittelia
  työpaikka : k-kauppa

  olen juuri etsimänne henkilö. Valmistun keväällä 2016 ammattiopisto Ominiasta merkonomiksi ja olen erityisen kiinnostunut yrittäjyydestä ja liiketoiminnasta. Minulla on laaja-alaista työkokemusta kaupallisen alan työtehtävistä ja projektityöskentelystä. Minut valittiin joukkueeni kanssa vuoden 2015 Taitaja -kilpailun yrittäjyyskategorian loppukilpailuun ja sain kyseisestä kilpailusta loistavat valmiudet Start up –toimintaan ja projektisuunnitteluun.

  Luonteeltani olen ulospäinsuuntautunut ja sosiaalinen. Olen nopea sisäistämään uusia asioita ja innokas oppimaan uutta. Suurimpia henkilökohtaisia vahvuuksiani ovat yhteistyö- ja asiakaspalvelutaitoni. Omaan myös laajat tietotekniset valmiudet. Edelliset työnantajani ovat antaneet minulle kiitosta erityisesti oma-aloitteisuudestani ja tehtävien täsmällisestä hoitamisesta.
  Ps. Olen ollut töissä k-kaupassa ja olen ollut todella innostunut ja kiinnostunut töistä näissä työpaikoilla työ antajani oli Sami Taivassalo (k-kauppias) ja hän sanoi minulle että on hyvinkin mahdollista että minusta tulisi kauppias koska hän piti minun innokuudesta ja halusta kehittyä ja tehdä työtä. en ole sen takia vielä kauppiaaksi hakenut koska ovat koulut olleet kesken mutta nyt palan halusta päästä k-kauppiaaksi.

  ystävällisin terveisin,

  Teidän Otto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Mari Vieno

Mari Vieno

Työkokemusta on kertynyt Rautakeskon puolelta varastolta lähtien 10 vuoden ajalta, ja melkein toinen mokoma Ruokakeskollakin, useissa eri tehtävissä. Olen innolla mukana uusien K-kauppiaiden valmentamisessa ja ohjaamisessa kauppiasuralle – tässä työssä opin itsekin joka päivä jotain uutta! Palkitsevinta työssäni on, kun saan seurata uusien kauppiaidemme urapolkuja ja onnistumisia aivan lähietäisyydeltä.

Lisää artikkeleitani