Talviriehaa ja huopatossutehtailua

Tammi-helmikuu ovat haastavaa aikaa ruokakaupassa. Pakkaset ja lumisateet karkottavat ihmiset takuuvarmasti ja asiakkaat makselevat joulun ja talvilomien luottokorttilaskuja, eli ruokaan ei käytetä rahaa niin kuin normaalisti. Yleinen taloudellinen tilanne ei helpota asiaa, tarjoustuotteita ostetaan enemmän ja ”punalapputuotteet” ovat haluttuja. Meidän työssä hiljaisemmat ajat tuovat esiin henkilökunnan ammattitaidon siinä kuinka hävikkiä ja tuotevalikoimaa hallitaan silloin, kun menekki ei ole kovin suurta. Muiden kauppaketjujen euron päivät tai muut hintarallit hiljentävät heti meidänkin myymälän hetkellisesti, toisaalta omat kampanjaviikot kuten superpäivät tuovat taas kauan kaivattua säpinää. Kokemus on osoittanut että nämä ajat ovat parhaita henkilökunnan talviloma-aikaa ja uudelleen järjestelyjen sekä suursiivousten aikaa. Kauppiaan päivät ovat lyhyempiä hiljaisina aikoina ja yrittäjyyden etuihin kuuluu se että lounaan jälkeen voi joskus lähteä kotiin jos siltä tuntuu. Toisaalta monet jotka kadehtivat tätä vapautta joka meillä on, eivät tiedä sitä että olen saattanut tehdä useamman viikon putkeen töitä ilman vapaapäiviä. Tavalliset työntekijät eivät myöskään palaa iltaisin työpaikalleen, me taas saatetaan käydä töissä sunnuntai-iltaisinkin valmistelemassa seuraavan viikon töitä ja siivoamassa paikkoja kuntoon.

Hiljaisten hetkien taittamiseksi päätettiin tänäkin vuonna järjestää perinteinen talvirieha. Yksinkertainen resepti toimii aina, eli myymälään ohjelmaa, konsulentteja ja maistiaisia sekä tietysti jotakin ruokatarjoilua asiakkaille. Henkilökunta vaan mukaan suunnitteluun ja mainokset paikallislehtiin. Tänä talvena kokeilimme yhteistyössä Lions clubin ja partiolaisten kanssa makkaranpaistoa pihalla, tarjosimme 800 grillimakkaraa asiakkaille pillimehujen kera ja asiakkaille mahdollisuuden antaa vapaaehtoinen maksu paistajille nuorisotoiminnan tukemiseksi. Yhteisvastuukeräys osui sopivasti samaan kohtaan ja partiolaiset hoitivat myös tätä samalla. Markkinahenkeä lisää tietysti perinteiset nahkarukkasten myyjät aulassa ja senioritiloissa tarjoillut hillomunkkikahvit. Onnistuimme venyttämään grillimakkaratarjoilut kuuteen asti illalla, joka sai mahtavaa palautetta asiakkailta jotka tulivat perjantaina töiden jälkeen nälkäisinä kauppaan. Yleensä kaikki soppa/makkaratarjoilut ajoittuvat päiväsaikaan ja kaikki eivät ehdi paikanpäälle ajoissa. Kaiken kaikkiaan onnistunut tapahtuma tälläkin kertaa!

Tänään hiljaisena pakkaspäivänä taitaa käydä niin että kauppias lähtee päivällä käymään uimahallissa ja palaa työmaalle taas illemmalla tapaamaan ilta-asiakkaita ja iltavuoron työntekijöitä. Vapaa työaika, tämän työn ehdottomia bonuksia jota ei joka hommassa muuten ole! Tuleehan toki taas nekin päivät että saan ”vapaasti päättää” olevani 14 tuntia töissä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Kristiina Kanervo

Kristiina Kanervo

Vuonna 2008 näin televisiomainoksen, jossa etsittiin uusia K-ruokakauppiaita. Tein saman tien päätöksen siirtyä kauppiaaksi ja matkatoimistovirkailijan työt Aurinkomatkoilla vaihtuivat ruokakauppiaan ammattiin.

Lisää artikkeleitani