Kasvattajakauppiaan ajatuksia

Olen seurannut työni ohella oman kauppiasvalmennettavani lähtöä kauppiaaksi, siihen ihan omaan ensimmäiseen kauppapaikkaan hyvillä mielin. Kauppiasvalmennuksen jälkeen on alkanut aika, jolloin sitä omaa ensimmäistä kauppapaikkaa odotellaan kuin kuuta nousevaa. Uudesta kauppiaanalusta tuntuu siltä, että osaa kaiken ja on valmis jo hyppäämään siihen omaan paikkaan mahdollisimman nopeasti. Kasvattajakauppiaan rooli on tuoda valmennettavalle uusia haasteita eteen päivittäin, niin että vaikeimmatkin asiat tuntuvat pikkujutuilta sitten omassa kaupassa kun niitä on päässyt jo etukäteen harjoittelemaan. Tänä vuonna pystyin jättämään kesällä koko kaupan kauppiasvalmennettavani harteille luottavaisin mielin, olihan hän minunkin mielestäni jo valmis sen roolin kantamaan ja kaikki meni hienosti.

Vihdoinkin tuli se päivä, että oma kauppapaikka tarjoutui ja nimet on kirjoitettu papereihin. Harjoittelijalla on aika vaihtaa haaveilut kovaan työhön ja ottaa oma kauppa haltuun. Mahtavaa, että kauppiaanalku pääsee vihdoinkin omaan kauppaan sillä hän on motivoitunut, osaava ja totta puhuen monessa asiassa jopa parempi ja ammattitaitoisempi mitä itse olin tuossa vaiheessa! Juttelin kauppiaanalun kanssa puhelimessa nyt aloituksen jälkeen ja hän sanoi että takaraivossa soi rauhoittavat sanat ”tiedät sitten kun sulla on se oma kauppa” tarkoittaen sitä, että tilanteita tulee niin paljon eteen että niistä selvitään sitten omassa kaupassa yksi kerrallaan sillä kaikkea ei pysty harjoittelemaan.

Nyt hänellä on aika laittaa se ensimmäinen oma kauppa kuntoon ja lähteä tekemään siitä alueen parasta K-kauppaa. K-ryhmän uusi slogan on ”kaikki K-kaupat ovat erilaisia” ja tämä pätee myös meihin kauppiaisiin, jokainen kauppias rakentaa kaupastaan oman näköisen. Minä olen omalla tyylilläni kouluttanut kaksi kauppiasvalmennettavaa joista kumpikin on varmasti osannut ottaa osan tavoistani käyttöön ja rakentaa uusia ja parempiakin juttuja siihen päivittäiseen tekemiseen. Molemmista on jäänyt minulle hyviä ystäviä ja kauppiaskollegoita joiden puoleen uskaltaa kääntyä tilanteessa kuin tilanteessa molemminpuolisesti. Uskallan väittää että he pärjäävät omilla tyyleillään erinomaisesti kauppiasuralla eikä missään ole tiettyä muottia jonka mukaan kauppiuutta tulee toteuttaa. Jokaisella se ura kulkee omaa polkuaan, on joskus raskas mutta toisaalta kovin antoisa! Toivotan vilpittömästi menestystä ja iloa työntekoon uudelle kauppiaalle Mikolle K-market Möysään sekä jo useamman vuoden kauppiaana toimineelle Villelle K-market Vehmaisiin joiden kasvattajakauppiaana olen saanut ylpeänä toimia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Kristiina Kanervo

Kristiina Kanervo

Vuonna 2008 näin televisiomainoksen, jossa etsittiin uusia K-ruokakauppiaita. Tein saman tien päätöksen siirtyä kauppiaaksi ja matkatoimistovirkailijan työt Aurinkomatkoilla vaihtuivat ruokakauppiaan ammattiin.

Lisää artikkeleitani