Diplomikauppias

Kauppiaan työ on sellaista, että jokainen päivä on ihan oikeasti erilainen eikä tapahtumarikkaista päivistä puhuminen ole pelkkää sanahelinää. Nyt valmistelemme kovalla kiireellä kaupalla Okeroisten 5-vuotissyntymäpäiviä ja tietysti koko kesäkauden avausta, tärkein sesonki kaupan arjessa on aivan juuri alkamassa! Illat venyvät pitkiksi kun saatan palata kaupalle vielä sulkemisen jälkeen tekemään toimistotöitä, toisaalta taas neljän ruuhkassa on parasta keskittyä olennaiseen eli siihen että kassajonot vetävät ja herkkutorissa palvelu pelaa.

Kaikista näistä asioista huolimatta tai niiden takia kauppiaan työ on päivästä toiseen juuri se mitä itse teen enemmän kuin mielelläni! Vapaus ratkoa asioita omaan tahtiin ja mahdollisuus päättää itse miten missäkin asiassa toimitaan, on se mikä sopii juuri minulle. Ihmiselle joka ei osaa johtaa itseään ei sovi kauppiasura. Jokainen päivä on päätettävä miten tänään toimitaan niin että siitä olisi mahdollisimman paljon hyötyä liiketoiminnalle. Ketään ei ole varmistamassa teetkö sovitut asiat vai et, kukaan muu ei myöskään ole vastuussa niistä miljoonista euroista jotka kaupan kassan läpi liikkuu joka vuosi. Kun johtaa päivittäin omaa työtään, täytyy tuntea itsensä ja omat vahvuudet ja ne asiat joita tulisi työssä jaksaa kehittää. Oma hyvinvointi ja osaaminen ei ole kenenkään muun vastuulla ja hyvinvoiva sekä osaava johtaja pystyy luomaan innostusta myös työntekijöihin ja sitä myötä edistää liiketoimintaa.

Itsensä johtamiseen kuuluu myös jatkuva kehittyminen ja paras tapa on tietysti kehittää opintojen yhteydessä omaa liiketoimintaa. Olen jo pidempään opiskellut työn ohessa ja opintojen myötä sain myös K-kauppiasliitolta arvonimen diplomikauppias tänä keväänä. Jos K-supermarket on ”tavallista parempi ruokakauppa” niin diplomikauppias on ”tavallista parempi” K-kauppias. Hän on ansioitunut urallaan toimimalla menestyksekkäästi kauppiaana mutta myös halunnut kehittää itseään opiskelemalla työn ohessa. Arvonimi myönnetään vuosittain vain n. 15 hengelle kun meitä toimivia K-kauppiaita on kuitenkin jo pitkälti toista tuhatta. Itse kannan tätä titteliä suurella ammattiylpeydellä, onhan kauppiaan ammatti ollut jo sata vuotta sitten arvostettu ja kunnioitettu ammatti ja on sitä myös tänä päivänä.

Taas yksi kesä kaupan arjessa alkamassa, sitä kohti lähdetään aurinkoisia grillikelejä odottaen ja jäätelöitä myyden.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 

Kristiina Kanervo

Kristiina Kanervo

Vuonna 2008 näin televisiomainoksen, jossa etsittiin uusia K-ruokakauppiaita. Tein saman tien päätöksen siirtyä kauppiaaksi ja matkatoimistovirkailijan työt Aurinkomatkoilla vaihtuivat ruokakauppiaan ammattiin.

Lisää artikkeleitani